Περιγραφή

Εκτροφή του Λαγού

Σαν Θηραματικό είδος ο λαγός είναι θηλαστικό της κατηγορίας των τρωκτικών, ανήκει στην οικογένεια των λαγιδών με το κοινό όνομα “Λαγός” (αρχ: “Λαγωός”. λατ: “Lepus”). Το βάρος του κυμαίνεται από 3 – 6 κιλά, έχει χρώμα γενικά καστανοκίτρινο, το οποίο αλλάζει ανάλογα με την ηλικία.
Ο λαγός γεννά 3 – 4 φορές το χρόνο, αρχίζει τον Μάρτιο και τελειώνει τον Αύγουστο (γεννά 2 – 4 μικρά). Είναι γενικά ζώο δειλό, αποφεύγει τους θορύβους και το φως της ημέρας. Κρύβεται επιμελώς τη μέρα από τους πολλούς εχθρούς του και βόσκει πάντα κατά την διάρκεια της νύχτας και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και μεταχείριση για να ανατραφεί και να αναπαραχθεί σωστά.
Γενικά βρίσκεται διαρκώς υπό καταδίωξη. Οι κυριότεροι εχθροί του είναι η Αλεπού, το Κουνάβι, ο Αετός, τα Γερακοειδή, τα Φίδια και προ παντός ο Άνθρωπος (με την Παράνομη Λαθροθηρία). Τα μεγάλα του όπλα είναι η οξύτατη ακοή του και το τρέξιμο του, που φθάνει την ταχύτητα των 70 χιλιομέτρων
Ζει περίπου 6 – 8 χρόνια σε όλο τον κόσμο και λόγω του εντατικού και πολλές φορές παράνομου τρόπου κυνηγίου, των πολλών εχθρών του και της ασύστολης και ανεξέλεγκτης χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ο λαγός τείνει να εκλείψει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο πληθυσμός των λαγών έχει μειωθεί στην Ελλάδα. Για αυτό το σκοπό τα Δασαρχεία της χώρας, οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι και οι διάφορες Οικολογικές οργανώσεις προσπαθούν να εμπλουτίσουν την Εγχώρια Πανίδα με λαγούς, σε διάφορες περιοχές που ενδημεί και μπορεί να επιβιώσει σαν θηραματικό είδος, προμηθευόμενοι τα ζώα από Εκτροφεία Εντατικής Μεθόδου Εκτροφής, όπως του φορέα.