
Επιχειρηματική καινοτομία – εξαγωγική πρόταση ως είδος και Ελληνική κουζίνα.
Ο λαγός λένε έχει φοβερή όραση και δεν χρειάζεται να φορέσει ποτέ γυαλιά… Έτσι και η πρωτότυπη μονάδα παραγωγής …λαγών της οικογενειακής επιχείρησης Καρφή, δεν θα χρειαστεί κανένα βοήθημα ακόμα και σε αυτή την δύσκολη εποχή γιατί είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουν… Τα μυστικά τους είναι κρυμμένα …. στα λαγούμια που φτιάχνουν τα συμπαθητικά κατά τ’ άλλα τετράποδα που μπορεί για πολλούς να μην τα αγγίζουν ως πιάτο εξ αιτίας αυτής συμπάθειας, άλλοι όμως γλύφουν – κυριολεκτικά – και τα πιάτα.
Το εκτροφείο – Εμπλουτισμός βιοτόπων:
Η οικογενειακή επιχείρηση του Ευάγγελου Καρφή λειτουργεί λίγο έξω από την πόλη του Αγρινίου με κύριες δραστηριότητες την παραγωγή Κρέατος, την αναπαραγωγή θηραμάτων για το κυνήγι και την διάθεσή τους στην αγορά κρέατος και τον εμπλουτισμό βιοτόπων, στα συγκεκριμένα θηραματικά είδη (λαγός – lepus Europaeus), σε διάφορα δασαρχεία, κυνηγετικούς συλλόγους, οικολογικές οργανώσεις και άλλες δραστηριότητες.
Αποτελεί το μοναδικό ιδιωτικό εκτροφείο θηραμάτων λαγού που έχει ως γενετικό υλικό Μιτοχονδριακό DNA του οποίου ο τύπος συμπίπτει με το γενετικό υλικό της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαγών της Ελλάδας (Εγχώριο είδος), σύμφωνα με την Πιστοποίηση του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.
Διατροφική αξία
Το κρέας του λαγού είναι εξαιρετικό, με ελάχιστα λιπαρά και χοληστερίνη, ενώ συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με μικρή θερμιδική απόδοση αλλά με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση.
Είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες, σίδηρο, μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου. Τα δυνατά του σημεία σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα είδη κρέατος είναι λιγότερες θερμίδες,μικρότερο ποσοστό λίπους και μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης και σιδήρου.
Εμείς προτείνουμε:
Η προσπάθεια της οικογενειακής επιχείρησης είναι αξιέπαινη και είμαστε σίγουροι ότι θα πάνε καλά, ακόμα και σε καιρούς μετ’ εμποδίων ακόμα κι όταν τα εμπόδια τα βάζει η ίδια η πολιτεία. Την στήριξη την έχει από την κοινωνία, από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, από το ελληνικό εμπόριο και ιδιαίτερα από το ελληνικό εστιατόριο. Μια προσπάθεια εξωστρέφειας για το ελληνικό εστιατόριο του εξωτερικού, καθώς το εκτροφείο του Ευάγγελου Καρφή, έχει τις προδιαγραφές να καλύψει τέτοιες ανάγκες.
Πίνακας Σύνθεσης Κρεάτων (Λαγού)
Η σύνθεση των κρεάτων (κρέας λαγών) μπορεί να ποικίλει ευρέως και εξαρτάται μεταξύ άλλων παραγόντων, από την ποικιλία του ζώου (εκτρέφουμε καθαρά ελληνικό είδος λαγών – βλέπετε πιστοποίηση DNA), από τις συνθήκες ανάπτυξης, σίτισης και τις κλιματολογικές συνθήκες.
Σαν εκτροφείς λαγών η σίτιση των ζώων μας γίνεται σε συνεργασία με ειδικούς θηραματολόγους, κτηνιάτρους, που επιβλέπουν την εκτροφή μας.
Ο παρακάτω πίνακας παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το ενεργειακό περιεχόμενο (kcal), τις πρωτεΐνες (g), τους υδατάνθρακες (g), τα λίπη (g), για ποσότητα 100 γραμμαρίων διαφόρων τροφίμων.
Οι τιμές του πίνακα είναι βασισμένες σε διάφορα δείγματα που αναλύονται στο εργαστήριο και επομένως παρέχουν μόνο έναν γενικό οδηγό.
Τρόφιμο (100 G) | Ενέργεια (Kcal) | Πρωτεΐνες (G) | Λίπη (G) | Υδατ (G) |
---|---|---|---|---|
Κρέας Λαγού | 150 | 22 | 1 | 0 |
Λαγός Στο Φούρνο Με Τα Κόκαλα | 140 | 22 | 6 | 0 |
Αρνίσια Παιδάκια Από Μπούτι Ψητά | 350 | 24 | 29 | 0 |
Βοδινή Μπριζόλα Καρέ | 280 | 24 | 21 | 0 |
Κοτολέτα Αρνίσια Ψητή | 370 | 23 | 31 | 0 |
Κουνέλι Στο Φούρνο | 90 | 14 | 4 | 0 |
Κρέας Κοτόπουλου Ψητό | 159 | 22 | 7.5 | 0 |
Πάπια Ψητή | 190 | 25 | 10 | 0 |
Στήθος Στο Φούρνο | 180 | 31 | 6 | 0 |
Στήθος Ψητό | 240 | 26 | 15 | 0 |
Χοιρινά Παϊδάκια Στο Γκριλ | 330 | 29 | 24 | 0 |
Ψητή Γαλοπούλα | 140 | 29 | 3 | 0 |
Ψητό Κρέας Χήνας | 320 | 29 | 22 | 0 |
Ψητό Στήθος Από Αρνί | 400 | 19 | 37 | 0 |
Πηγή: Food-Info.net, Wageningen University