Υπό εξαφάνιση η κρεοπαραγωγή λαγού στην Ελλάδα

Υπό εξαφάνιση η κρεοπαραγωγή λαγού στην Ελλάδα

Υπό εξαφάνιση η κρεοπαραγωγή λαγού στην Ελλάδα, εισαγόμενο προϊόν τρώει ο καταναλωτής

Κυρίως με σκοπό την εκτροφή λαγών για απελευθέρωση σε συνεργασία με κυνηγετικούς συλλόγους, δασαρχεία, οικολογικές οργανώσεις κ.λπ. λειτουργούν οι υπάρχουσες μονάδες.

Σε… εμβυικό στάδιο παραμένει η εκτροφή λαγών στην Ελλάδα, με σκοπό την κρεοπαραγωγή, καθώς παρότι έγιναν προσπάθειες εδώ και μια εικοσαετία, φάνηκε περίτρανα ότι είναι μακριά από την κουλτούρα του Έλληνα καταναλωτή, η κατανάλωση τέτοιου είδους κρέατος, το οποίο όμως είναι νόστιμο και με λίγα λίπη.

Στην χώρα μας οι λετουργούσες, λίγες είναι η αλήθεια μονάδες εκτροφής, δουλεύουν με σκοπό την εκτροφή λαγών για απελευθέρωση από κυνηγετικούς συλλόγους, οργανώσεις κ.λπ., αν και στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες για ανάδειξη και του κρέατος σε συνεργασία με τυποποιητικές μονάδες κρέατος.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος ενός εκτροφείου από το Αγρίνιο, κ. Βαγγέλης Καρφής, «η εκτροφή λαγού γίνεται για κρεοπαραγωγή και εμπλουτισμό βιότοπων σε συνεργασία με δασαρχεία, κυνηγετικούς συλλόγους και οικολογικές οργανώσεις. Η εκτροφή του συγκεκριμένου είδους δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί είναι πολύ δύσκολη η αναπαραγωγή του και υπάρχει μεγάλο ρίσκο. Εμείς δίνουμε βέβαια λαγό για κρεοπαραγωγή και έχουμε κάποια στιγμή διαθέσει στην αγορά κρέας λαγού τυποποιημένο από μεγάλη μονάδα της περιοχής μας. Μάλιστα δώσαμε το κρέας σε μια τιμή 16-30 ευρώ με το ΦΠΑ ενώ στο σούπερ μάρκετ διατέθηκε προς 40 ευρώ το κιλό. Η ακριβή τιμή σε συνδυασμό με το ότι ο Έλληνας δεν έχει τέτοια καταναλωτική κουλτούρα έχει αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη ζήτηση, παρότι το κρέας λαγού είναι πολύ θρεπτικό και με πολύ καλά χαρακτηριστικά. Εκτροφεία λαγού υπάρχουν περιορισμένα στην Ελλάδα, ίσως τέσσερα ή πέντε, ενώ πιο πολύ ζήτηση για κρέας λαγού υπάρχει στη βόρεια και τη δυτική Ευρώπη από τους καταναλωτές». Η οικογενειακή επιχείρηση εκτροφείου θηραμάτων λαγού του Βαγγέλη Καρφή λειτουργεί λίγο έξω από την πόλη του Αγρινίου, στη θέση Λιβαδάκια, στα Διαμαντέικα, με κύριες δραστηριότητες την παραγωγή κρέατος, την αναπαραγωγή θηραμάτων για θήρα και την διάθεσή τους στην αγορά προκειμένου να γίνεται εμπλουτισμός βιοτόπων στα συγκεκριμένα θηραματικά είδη, σε διάφορα δασαρχεία, κυνηγετικούς συλλόγους, οικολογικές οργανώσεις κι άλλες δραστηριότητες.

Λίγα λόγια για την εκτροφή του λαγού

Ως θηραματικό είδος ο λαγός είναι θηλαστικό της κατηγορίας των τρωκτικών, ανήκει στην οικογένεια των λαγιδών με το κοινό όνομα Λαγός (αρχ: Λαγωός, λατ: Lepus). Το βάρος του κυμαίνεται από 3 – 6 κιλά, έχει χρώμα γενικά καστανοκίτρινο, το οποίο αλλάζει ανάλογα με την ηλικία.

Ο λαγός γεννά 3 – 4 φορές το χρόνο, αρχίζει τον Μάρτιο και τελειώνει τον Αύγουστο (γεννά 2 – 4 μικρά) και δεν πολλαπλασιάζεται τόσο γρήγορα όσο τα κουνέλια. Είναι γενικά ζώο δειλό, αποφεύγει τους θορύβους και το φως της ημέρας. Κρύβεται επιμελώς την ημέρα από τους πολλούς εχθρούς του και βόσκει πάντα κατά την διάρκεια της νύχτας και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και μεταχείριση για να ανατραφεί και να αναπαραχθεί σωστά.

Μπίκας Αλέξανδρος
Πηγή: www.agrotypos.gr