Λαγός κοκκινιστός Ζακυνθινός της Κας Μαρίας
Πηγαδάκια Ζακύνθου
ΥΛΙΚΑ
- 1 λαγός μέτριος.
- 5 – 6 σκελίδες σκόρδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κουτάλι γλυκού ρίγανη
- 1 ξυλάκι κανέλλας
- 1 κούπα μέτρια ξύδι
- 1 κούπα μέτρια λάδι
- 2 κουτάλια σούπας ντομάτα πελτέ (όχι χυμό)
- Λαδοτύρι Ζακύνθου
- Νερό όσο πρέπει
- Αλάτι – πιπέρι (κατ’ αναλογία)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Κόβουμε το λαγό σε μέτρια κομμάτια (όχι μικρά).
- Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το ξύδι να μαλακώσουν – ξεκουραστούν, για μια ώρα περίπου.
- Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο αφού πρώτα έχουμε βάλει ένα απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με λίγο λάδι και σοτάρουμε το λαγό πολύ καλά από όλες τις πλευρές.
- Σε μια κατσαρόλα τύπου νταβά βάζουμε το υπόλοιπο λάδι με το σκόρδο να σοταριστεί ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το λαγό, τον πελτέ και το νερό του, τόσο όσο για να σκεπαστεί το φαγητό.
- Αφήνουμε να βράσει για λίγο σε δυνατή φωτιά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τη δάφνη, την κανέλλα, το αλάτι και το πιπέρι, όσο επιθυμούμε και το αφήνουμε για περίπου 1 ½ ώρα να βράσει καλά (να τρυπιέται).
- Ελέγχουμε για νερό και ρίχνουμε και τη ρίγανη.
- Λίγο πριν το σβήσουμε ρίχνουμε το λαδοτύρι Ζακύνθου σε κομματάκια και αποσύρουμε από τη φωτιά αφού έχει δέσει η σάλτσα.
Υποσημείωση:
Συνοδεύεται άψογα με ρυζάκι, μακαρόνια ή πατάτες τηγανιτές Κρασί ροζέ ή κόκκινο.