Λαγός κοκκινιστός Ζακυνθινός της Κας Μαρίας

Λαγός κοκκινιστός Ζακυνθινός της Κας Μαρίας

Πηγαδάκια Ζακύνθου

 

ΥΛΙΚΑ
  • 1 λαγός μέτριος.
  • 5 – 6 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτάλι γλυκού ρίγανη
  • 1 ξυλάκι κανέλλας
  • 1 κούπα μέτρια ξύδι
  • 1 κούπα μέτρια λάδι
  • 2 κουτάλια σούπας ντομάτα πελτέ (όχι χυμό)
  • Λαδοτύρι Ζακύνθου
  • Νερό όσο πρέπει
  • Αλάτι – πιπέρι (κατ’ αναλογία)

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Κόβουμε το λαγό σε μέτρια κομμάτια (όχι μικρά).
  • Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το ξύδι να μαλακώσουν – ξεκουραστούν, για μια ώρα περίπου.
  • Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο αφού πρώτα έχουμε βάλει ένα απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με λίγο λάδι και σοτάρουμε το λαγό πολύ καλά από όλες τις πλευρές.
  • Σε μια κατσαρόλα τύπου νταβά βάζουμε το υπόλοιπο λάδι με το σκόρδο να σοταριστεί ελαφρώς.
  • Προσθέτουμε το λαγό, τον πελτέ και το νερό του, τόσο όσο για να σκεπαστεί το φαγητό.
  • Αφήνουμε να βράσει για λίγο σε δυνατή φωτιά.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε τη δάφνη, την κανέλλα, το αλάτι και το πιπέρι, όσο επιθυμούμε και το αφήνουμε για περίπου 1 ½ ώρα να βράσει καλά (να τρυπιέται).
  • Ελέγχουμε για νερό και ρίχνουμε και τη ρίγανη.
  • Λίγο πριν το σβήσουμε ρίχνουμε το λαδοτύρι Ζακύνθου σε κομματάκια και αποσύρουμε από τη φωτιά αφού έχει δέσει η σάλτσα.

 

Υποσημείωση:
Συνοδεύεται άψογα με ρυζάκι, μακαρόνια ή πατάτες τηγανιτές Κρασί ροζέ ή κόκκινο.