Λαγός στιφάδο ελαφρύ που τρώγεται και βράδυ
Συνταγή Βάσως Σωτηρίου
(από την μητέρα μου)
ΥΛΙΚΑ
- 1 λαγός περίπου 1 ½ κιλό κομμένος σε μερίδες
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι ξύδι βαλσάμικο
- 2-3 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες λεπτές
- 2 φύλλα δάφνη
- 3 σκελίδες σκόρδο.
- Αλάτι – πιπέρι
- 3-4 κουταλιές πελτές ντομάτας
- 1 ½ κρεμμύδια ψιλά για στιφάδο ξερά
- 1 κουταλάκι ζάχαρη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και φέρνουμε από όλες τις μεριές το λαγό να ροδίσει.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια – σκόρδα – δάφνη – ζάχαρη.
- Φέρνουμε λίγο γύρω τα κρεμμύδια σε φέτες να σοταριστούν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ με νερό μέχρι να σκεπαστεί ο λαγός.
- Αφού πάρει βράση σκεπάζουμε την κατσαρόλα να μην παίρνει αέρα από πουθενά.
- Όταν ο λαγός αρχίσει να τσιμπιέται προσθέτουμε τα μικρά κρεμμυδάκια που έχουμε σε νερό να φύγει η σπιρτάδα.
- Προσθέτουμε το βαλσάμικο ξύδι και αφήνουμε να βράσει και να μελώσει η σάλτσα του.
Καλή επιτυχία.
Είναι μια συνταγή που το μυστικό της είναι το σιγόβρασμα.
Η μητέρα μου μαγείρευε στο τζάκι σε χαλκωματένια κατσαρόλα και
έβαζε ζυμάρι γύρω – γύρω να μην παίρνει αέρα καθόλου.
Εγώ την κάνω 20 χρόνια στην Ταβέρνα και το λαγό τον τρώγανε βράδυ
και όλοι έλεγαν πόσο ελαφρύ στιφάδο είναι.