Λαγός Ζακυνθινός της Κας Μαρίας
Πηγαδάκια Ζακύνθου
ΥΛΙΚΑ
- 1 λαγός
- 1 μέτριο σκόρδο
- 1 ½ κούπα ελαιόλαδο
- 1 κουτάλι γλυκού ρίγανη
- 3 κουτάλια σούπας κρασί ροζέ
- 1 φύλλο δάφνη
- Λαδοτύρι Ζακυνθινό
- Αλάτι – πιπέρι
- Νερό όσο χρειάζεται
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Καθαρίζουμε το λαγό (δεν τον πλένουμε καθόλου) αλλά τον κόβουμε σε μικρά κομματάκια όπως αυτά του κοκκινιστού (όχι πολύ μικρά αλλά ούτε και μεγάλα).
- Βάζουμε σε ένα νταβά (απλωτό σκεύος) το λαγό να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο σε μικρά κομματάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σοτάρουμε το λαγό με όλο το λάδι πολύ καλά. Όταν το λάδι αφρίζει τότε είναι έτοιμος
- Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο να σοταριστεί. Προσοχή μην καεί
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί και αφού εξατμιστεί καλά ρίχνουμε περίπου 2-3 κούπες νερό να καλυφθεί όλο το φαγητό και το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 15΄
- Μετά χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, ρίχνουμε τη δάφνη, το αλατοπίπερο όσο επιθυμούμε και αφήνουμε να βράσει για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε λίγο το νερό και προσθέτουμε τη ρίγανη
- Λίγο πριν σβήσουμε και αφού έχει μείνει μόνο με τη σάλτσα του, προσθέτουμε το Ζακυνθινό λαδοτύρι (προσέχουμε να είναι παραδοσιακό) κομμένο σε μέτρια κυβάκια και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Υποσημείωση:
– Ο παραδοσιακός λαγός δεν χρειάζεται καθόλου πελτέ , η σάλτσα του είναι σκουρόχρωμη.
Δεν τον πλένουμε γιατί χάνει τη γεύση του. Αν το θεωρούμε απαραίτητο τότε τον περνάμε με λίγο κρασάκι. Συνοδεύεται μόνο με τηγανητές πατάτες και κρασάκι ροζέ.