Λαγός Ζακυνθινός της Κας Μαρίας

Λαγός Ζακυνθινός της Κας Μαρίας

Πηγαδάκια Ζακύνθου

 

ΥΛΙΚΑ
  • 1 λαγός
  • 1 μέτριο σκόρδο
  • 1 ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κουτάλι γλυκού ρίγανη
  • 3 κουτάλια σούπας κρασί ροζέ
  • 1 φύλλο δάφνη
  • Λαδοτύρι Ζακυνθινό
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Νερό όσο χρειάζεται

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Καθαρίζουμε το λαγό (δεν τον πλένουμε καθόλου) αλλά τον κόβουμε σε μικρά κομματάκια όπως αυτά του κοκκινιστού (όχι πολύ μικρά αλλά ούτε και μεγάλα).
  • Βάζουμε σε ένα νταβά (απλωτό σκεύος) το λαγό να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο σε μικρά κομματάκια

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σοτάρουμε το λαγό με όλο το λάδι πολύ καλά. Όταν το λάδι αφρίζει τότε είναι έτοιμος
  • Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο να σοταριστεί. Προσοχή μην καεί
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί και αφού εξατμιστεί καλά ρίχνουμε περίπου 2-3 κούπες νερό να καλυφθεί όλο το φαγητό και το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 15΄
  • Μετά χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, ρίχνουμε τη δάφνη, το αλατοπίπερο όσο επιθυμούμε και αφήνουμε να βράσει για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε λίγο το νερό και προσθέτουμε τη ρίγανη
  • Λίγο πριν σβήσουμε και αφού έχει μείνει μόνο με τη σάλτσα του, προσθέτουμε το Ζακυνθινό λαδοτύρι (προσέχουμε να είναι παραδοσιακό) κομμένο σε μέτρια κυβάκια και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Υποσημείωση:
– Ο παραδοσιακός λαγός δεν χρειάζεται καθόλου πελτέ , η σάλτσα του είναι σκουρόχρωμη.
Δεν τον πλένουμε γιατί χάνει τη γεύση του. Αν το θεωρούμε απαραίτητο τότε τον περνάμε με λίγο κρασάκι. Συνοδεύεται μόνο με τηγανητές πατάτες και κρασάκι ροζέ.