Συνταγή Λαγού Στιφάδο

Συνταγή Λαγού Στιφάδο

ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ Μ. ΑΣΙΑΣ.
(Η συνταγή είναι της αείμνηστης γιαγιάς, της κυρίας Κατίνας,
από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας).

Υλικά
1 λαγό περίπου 1 και 1/2 κιλό
2 κιλά κρεμμύδια.μικρά ή κανονικά κομμένα σε χοντρές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο.
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Κόκκους πιπέρι, μπαχάρι και τρία φύλλα δάφνης
1 κουτί χυμό τομάτας (500 ml)
Καρφάκια γαρύφαλλο

Η αυθεντική συνταγή της Γιαγιάς Κατίνας περιέχει και γαρύφαλλο αλλά δημιουργεί έντονη γεύση γι’ αυτό μπορούμε αν δεν θέλουμε τη γεύση αυτή να τα παραλείψουμε).

Εκτέλεση

• Βράζουμε πρώτα το κρέας περίπου είκοσι λεπτά.
• Μετά σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να γίνουν διάφανα.
• Προσθέτουμε το κρέας λαγού κομμένο σε μικρά κομμάτια.
• Βάζουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας λαγού και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει.
• Μετά ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και τα μπαχαρικά, τα οποία καλύτερα να είναι σε σακκουλάκι από τούλι, για να το αφαιρέσουμε στο τέλος. (Έτσι διατηρούσε η Γιαγιά Κατίνα και γενικότερα οι Έλληνες την εποχή εκείνη στη Μικρά Ασία αναλλοίωτες τις γεύσεις).
• Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι σκόνη και αφήνουμε μέχρι να βράσει.

Η γιαγιά μου Κατίνα ήταν από τη Σμύρνη και έλεγε ότι το πιο νόστιμο φαγητό γίνεται ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΥΛΙΚΑ.

Καλή σας όρεξη.